Gordelroos

Heb je last van een jeukende huid, blaasjes of pijnlijke vlekjes? Dan heb je misschien wel gordelroos. Dit is een uitslag op de huid. Maar hoe ziet deze huiduitslag er precies uit? Hoe kan je met honderd procent zeker vaststellen dat je gordelroos hebt en misschien nog wel belangrijker: Wat zijn de oorzaken zodat je deze huidproblemen in de toekomst kan voorkomen? Op deze pagina lees je alles over gordelroos. Lees je met ons mee?


Wat is gordelroos

Men noemt het ook wel ‘herpes zoster’ omdat het wordt veroorzaakt door een virus. Bij gordelroos verschijnt er opeens een huiduitslag in de vorm van blaasjes en jeukende rode vlekjes. Bij een heftige uitbraak van gordelroos waarbij een groot gebied van het lichaam onder de vlekjes en blaasjes komt te zitten, kan veel pijn optreden. Maar meestal geven ze een branderig, tintelend of jeukend gevoel. De huiduitslag zit overigens altijd aan de linkerkant van je lichaam óf aan de rechterkant. Huisartsen raden aan om bij gordelroos in het gezicht altijd contact op te nemen. Heb je blaasjes bij je oor, neus of oog, dan is haast geboden. Verder is de huidaandoening ongevaarlijk en verdwijnt de uitslag vanzelf weer. Het waterpokkenvirus veroorzaakt gordelroos.

Verderop deze pagina kom je erachter hoe je dit virus krijgt en waarom niet iedereen met het waterpokkenvirus perse gordelroos krijgt. Maar eerst gaan we nog eens iets dieper in op de symptomen.

Gordelroos symptomen

De symptomen van gordelroos kunnen verschillen per persoon. Over het algemeen ontstaat eerst een pijnlijk of branderig gevoel in een deel van de ledematen (arm of been), de romp (80% van de gevallen) of het gezicht. In plaats van een branderig gevoel kunnen ook tintelingen gevoeld worden en soms een hevige jeuk. Dit kan een aantal dagen aanhouden en vervolgens ontstaan er roodgekleurde vlekjes of blaasjes. Bij een hevige huiduitslag komen er tientallen vlekjes of blaasjes voor op de huid. Soms zijn het er maar een paar. Blaasjes drogen vanzelf na plus minus een week tot maximaal 10 dagen weer in. De patiënt kan zich tevens koortsig/grieperig voelen. Niets om je zorgen over te maken, want ook dit past bij gordelroos. Het komt ook wel eens voor dat mensen met herpes zoster alleen maar last hebben van jeuk of een pijnlijke huid. Dit kan natuurlijk alsnog erg lastig zijn, vooral als dit 10 dagen aanhoudt. Overigens kunnen bepaalde symptomen (zoals jeuk en een branderig of pijnlijk gevoel) nog een paar dagen aanhouden, zelfs als de rode vlekjes en/of blaasjes verdwenen zijn.

Gelukkig zijn er wel degelijk manieren om de jeuk en pijn enigszins te verlichten. Daarover straks nog wat meer uitleg. Nogmaals: neem altijd contact op met de huisarts indien je gordelroos in het gezicht hebt en je een oogontsteking hebt opgelopen. Een ontstoken oog kan één van de gordelroos symptomen zijn en in dat geval is het verstandig om meteen je huisarts hierover in te lichten… In het ergste geval werken de gezichtspieren niet meer optimaal. Gelukkig is dit van tijdelijke aard. Wel kan je oog door de ontsteking worden aangetast.