Oorzaken gordelroos

Gordelroos kan indirect veroorzaakt worden door stress. Maar de directe oorzaak is altijd het waterpokkenvirus (‘varicella zoster’ of ‘herpes zoster’). Dit virus veroorzaakt bij kinderen de waterpokken. Bij iedereen die waterpokken heeft gehad blijft het virus achter in het lichaam. Waarom het virus niet verdwijnt na de kindertijd, dat is vooralsnog onbekend.

Stress voorkomen

Wel bekend is dat het virus zich in de zenuwknopen pal naast het ruggenmerg nestelt. En dan kan het opeens weer geactiveerd worden. Als het virus weer actief wordt dan ontstaat bij volwassenen gordelroos. Gelukkig blijft dat meestal bij één keer omdat het virus de afweer van het lichaam activeert. Het lichaam maakt afweerstoffen aan en deze blijven in het lichaam zitten. Maar dan de vraag: Waarom wordt het virus weer actief? Helaas zijn de medici daar nog niet achter gekomen.

Wel komt gordelroos met name voor bij ouderen. Wat tevens opvallend is dat mensen die een lage weerstand hebben vatbaarder zijn voor gordelroos. Het is daarom heel aannemelijk dat het virus pas actief wordt zodra de weerstand afneemt. Overigens tonen onderzoeken aan dat stress ook een mogelijke factor is bij het ontstaan van gordelroos. Daarnaast (niet bewezen) kan het gebruik van bepaalde medicijnen, een infectiezieke of een wondje het virus activeren.

Stress is niet perse slecht of schadelijk voor het lichaam. Stress heeft een functie. Het lichaam maakt hormonen aan waardoor je extra alert bent en bepaalde taken beter kunt uitvoeren. Als je echter vaak en langdurig last hebt van stressklachten, dan kan dit op den duur het afweersysteem van je lichaam aantasten. Je bent vatbaarder voor een verkoudheid, griep en infecties. En bij een verminderde weerstand kan het gordelroos virus kennelijk weer actief worden.

Het is daarom belangrijk om teveel en vooral ook langdurige stress te voorkomen. Zorg ervoor dat je niet onder hoogspanning werkt. Beweeg voldoende, eet gezond en stop met slechte gewoonten zoals roken of overmatig alcoholgebruik. Al moet je natuurlijk ook kunnen genieten van het leven. Want ook een pleziertje op z’n tijd werkt weerstand verhogend….

Pijn en jeuk verlichten en daarmee littekens voorkomen

Gordelroos verdwijnt in 99,9% van de gevallen vanzelf na 1 tot 2 weken. Wel kunnen de klachten vervelend zijn. Hevige jeuk, een zeer pijnlijke huid of een branderig gevoel…. Je kunt er nauwelijks van slapen en het put je uit. Het is belangrijk om met name de hevige jeuk te verminderen. Want daardoor ga je krabben en ontstaan er wondjes met littekens tot gevolg.

Ga langs bij je apotheek en informeer naar producten die de ergste jeuk tegengaat. Waarschijnlijk zullen ze jou zinkoxide voorschrijven. Ook kan je zelf de huid afdekken met een zacht verbandje. Hierdoor schuurt de kleding niet over je huid. Heb je een pijnlijke huid? Gebruik dan dagelijks een dosis paracetamol of informeer bij je huisarts naar een andere pijnstiller als dit onvoldoende werkt.

Welke pijnbestrijding bij heftige zenuwpijn?

Als er iets vervelend is dan is het wel zenuwpijn. Het is continu als een snijdende pijn aanwezig. Met paracetamol kun je de heftigste pijnpieken gelukkig enigszins afvlakken. Huisartsen raden per keer 2 x 500 milligram aan en dat per 24 uur maximaal 4 maal. Overschrijdt de doses van 4000 milligram per 24 uur niet. Dit is schadelijk voor je lever en andere organen.

Pijnmedicijnen zoals diclofenac en ibuprofen en gordelroos zijn een slechte combinatie. Ze kunnen bijwerkingen geven en deze NSAID’s helpen onvoldoende tegen de zenuwpijn. Bij ernstige pijnklachten helpt paracetamol niet. In dat geval zal de huisarts andere pijnmedicatie voorschrijven.